Ana Mărgineanu: „Mie îmi place să vorbesc despre cărți, dar cel mai mult îmi place să ascult oamenii cum vorbesc despre cărți”

Sursă: Ana Mărgineanu/arhivă personală

În prezent observăm o tendință ascendentă a tinerilor care aleg să-și continue studiile peste hotare. Cu toate acestea, există cazuri în care ei aleg să revină acasă după un program de licență sau masterat peste hotarele țării. În anul academic 2023/2024, la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Stat din Moldova (USM) au fost admiși aproximativ 18 masteranzi care au învățat în alte instituții naționale sau internaționale. Unul dintre aceștia este și Ana Mărgineanu, studentă în anul I la programul de masterat Producție Video și Media Promoting. Pe lângă interesul pentru jurnalism, tânăra este pasionată de lectură, ceea ce i-a adus în acest an premiul „Om de Cuvânt”. În cele ce urmează, discutăm cu Ana despre studiile peste hotare, despre șocul educațional la revenirea în țară și despre clubul de carte pe care îl coordonează.  

Unda Liberă: În vara anului 2023, ai finalizat un program de licență în jurnalism la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Ce te-a determinat să-ți continui studiile în acest domeniu?

Ana Mărgineanu: Știam încă din liceu că acesta este unicul domeniu în care mă văd. În clasa a X-a îmi reprezentam clasa în consiliul instituției și făceam parte din departamentul mass-media. Ulterior, am fost propusă în calitate de președintă a departamentului. În acel moment când a trebui să coordonez și câțiva colegi, am început să văd jurnalismul altfel și în toți cei trei ani de liceu știam că îmi voi continua studiile în acest domeniu. Pentru mine altceva nu exista. În timp ce completam fișa de admitere la universități, nu aveam pe listă alte facultăți în afară de jurnalism. Eu mi-am dat seama că asta este pasiunea mea, este ceea ce mă reprezintă și nu mă vedeam altundeva. 

Sursă: Ana Mărgineanu/arhivă personală

Unda Liberă: În prezent, urmezi un program de masterat la Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul USM. De ce ai decis să revii acasă pentru a-ți continua studiile?

Ana Mărgineanu: Când am terminat licența, mi-am spus că nu voi merge la masterat, pentru că mă simțeam epuizată. Hotărâsem să fac o pauză și să merg peste un an sau când voi simți. Eram convinsă că nu voi face un masterat imediat după ce am finalizat studiile la Iași și că nu voi alege un domeniu conex jurnalismului. Cu toate acestea, înainte cu două zile de închiderea sesiunii de admitere la USM, am decis totuși să urmez ciclul II în ceea ce privește studiile superioare. Am fost spontană de această dată și cred că m-a motivat foarte mult ideea că am mers împreună cu o prietenă. De asemenea, am ales o specialitate în jurnalism, pentru că nu voiam să susțin diferențele de program. Așa, am ajuns la Producție Video și Media Promoting.  

Unda Liberă: Care au fost criteriile care te-au determinat să alegi Producție Video și Media Promoting?

Ana Mărgineanu: Înainte de admitere am studiat planul de învățământ, pentru că pentru mine era important să știu despre ce urma să învăț. Mi-a părut curios, fiindcă nu dețineam abilități de producție video și îmi doream să le deprind. Media Promoting mi-a părut interesantă, deoarece ne aflăm în era în care noi trebuie să știm să ne promovăm materialele pe care le realizăm. Datorită programului, am făcut cunoștință cu foarte multe subiecte media interesante și cred că disciplinele mele preferate sunt cele care țin de management. M-au atras atunci când studiam planul de studiu, deoarece mi-am dat seama că îmi place aspectul acesta de administrare, cultură organizațională, tot ce stă în spatele procesului de concepere a materialelor jurnalistice. Mi-au părut curioase aceste subiecte și am zis să încerc. Mi-am dorit să deprind abilități legate de imagine, filmare și montaj. Mi-am propus să ies din zona de confort și să văd dacă pot mai mult.

Sursă: Ana Mărgineanu/arhivă personală

Unda Liberă: Ce oportunități academice ți-a oferit USM-ul pentru dezvoltarea ta în calitate de studentă?

Ana Mărgineanu: Una dintre oportunitățile la care am participat a fost „Sesiunea națională cu participare internațională a comunicărilor științifice studențești”, unde m-am clasat pe locul I. A fost ca o surpriză pentru mine. Una dintre profesoare mi-a propus să particip cu proiectul pentru examenul la disciplina cultura organizațională a instituției media. Pentru mine a fost o noutate, o experiență interesantă. Nu mă așteptam să mă clasez pe prima poziție, deoarece am văzut că multe dintre proiecte erau la fel de bune și a fost o victorie pentru mine.  

Unda Liberă: Cu ce provocări te-ai confruntat în procesul tranziției de la Iași la Chișinău?

Ana Mărgineanu: Perioada de readaptare a durat un pic. La început, m-am confruntat cu un șoc educațional. Chiar dacă sunt la sfârșitul primului meu an academic în Republica Moldova, încă simt diferențele dintre sistemul universitar de la Iași și cel național. Sistemul de învățământ pe care l-am descoperit când am revenit mi-a părut mai dificil. M-am așteptat la mai multă lejeritate, deoarece sunt mai puține ore și specializarea este una nișată.   

Unda Liberă: În 2023, ai lansat alături de scriitoarea Paula Erizanu un club de carte pe care îl moderezi până în prezent. Ce a stat în spatele deciziei de a concepe un loc pentru toți iubitorii de lectură?

Ana Mărgineanu: Eu sunt o mare amatoare a cărților și îmi place să citesc. Când am primit propunerea de a face parte din acest proiect, simțeam de parcă așteptam dintotdeauna această veste. Am zis de la început „da”, chiar dacă eram conștientă că trebuia să vin obligatoriu o data pe lună la Chișinău. Este un proiect la care visam de la vârsta mea conștientă. Prima ediție a decurs foarte bine și simțeam că este ceea ce îmi place. Ulterior, am început să organizăm lunar câte o întâlnire și să dezbatem câte o carte din literatura contemporană, a scriitorilor autohtoni. Datorită clubului, am descoperit foarte mulți autori și lucrări bune, am descoperit oameni care au format deja o comunitate și vin la fiecare ședință. Mie îmi place să vorbesc despre cărți, dar cel mai mult îmi place să ascult oamenii cum vorbesc despre cărți. Odată revenită de la Iași, mă strădui să fiu prezentă la fiecare întâlnire. Este un proiect de suflet, fac ceea ce îmi place acolo.   

Unda Liberă: În cazul tău, cum a apărut pasiunea pentru lectură?

Ana Mărgineanu: Pasiunea pentru lectură a început în gimnaziu. În clasa a IX-a, am citit prima carte care m-a impresionat. Este vorba despre „Invitație la vals” de Mihail Drumeș. Atunci mi-am dat seama că îmi doresc să descopăr lectura și așa am început să citesc cărțile scriitorului respectiv. Tot datorită acestei lucrări, am început să colecționez cărți și mi-am dat seama că lectura se numără printre puținele activități pe care le fac cu cea mai mare plăcere. Cel mai mult îmi plac thrillerele, detectivele, dar și romanele autorilor noștri. Visez să am mai curând o bibliotecă neîncăpătoare, decât o garderobă.      

Sursă: Ana Mărgineanu/arhivă personală

Unda Liberă: Recent, ai devenit câștigătoarea premiului „Om de cuvânt 2024” oferit de Editura Cartier. Prin ce crezi că te-ai remarcat de restul persoanelor nominalizate?

Ana Mărgineanu: Pentru mine nominalizarea a fost surprinzătoare. În timp ce mă uitam peste lista persoanelor nominalizate, am văzut nume pe care le cunosc și nu credeam că am șanse. Totuși eram optimistă, pentru că nominalizarea tot însemna ceva pentru mine, mai ales că ulterior am aflat că juriul a selectat din aproximativ 30 de dosare lista celor cinci nominalizați. Cred că clubul de carte a fost ceea ce a determinat juriul să-mi acorde acest premiu. Am apreciat faptul că s-au gândit și la cei mai tineri și vor să ajute tinerii să se promoveze în acest domeniu. A fost neașteptat, dar în același timp frumos, deoarece am cunoscut atât de mulți oameni și mi-am propus să particip la cât mai multe evenimente. În curând, la Chișinău vor avea loc Zilele Literaturii și urmează să merg în calitate de invitată pentru a vorbi despre jurnalismul cultural.

Unda Liberă: Îmi povesteai la început că materiile preferate pe care le studiezi la masterat țin de cultura organizațională și de management. Dacă ai avea posibilitate să înființezi o instituție media, care ar fi specificul acesteia?

Ana Mărgineanu: Chiar proiectul pe care l-am propus la conferința științifică din cadrul USM a fost despre cultură. O instituție media culturală cred că este ceea ce ne lipsește în Republica Moldova. Mi-ar plăcea să știu că există ceva specializat doar în această direcție. Mi-aș dori să înființez o instituție media cu profil cultural, dar unul atipic, nu neapărat ceea cu ce suntem deja obișnuiți. Pentru mine ar fi important dacă s-ar forma o comunitate de oamnei care să vrea să se informeze despre cultură, să se dezvolte pe această latură și să consume conținut de calitate. Scopul meu ar fi transform tot ceea ce este greu de consumat din punct de vedere cultural în ceva accesibil pentru public. 

Interviu realizat de Nicoleta Botnaru, studentă, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării