decembrie 3, 2021

Unda Liberă

un nume cunoscut cu un nou conținut

Ion Curmei, la „Interviul Zilei”: „Cărțile motivaționale nu mai sunt la modă. Efortul și dedicația sunt apreciate”

5 min read

Se spune că inspirația și perseverența pot veni de oriunde: din lucrurile pe care le vedem, le citim, din felul în care percepem lumea, dar cu siguranță și de la oamenii pe care îi întâlnim. Eu una, ador să fiu înconjurată de persoane de la care am ce învăța și tocmai din acest considerent l-am provocat pe fondatorul și directorul general al Agenției de Turism ,,Panda Tur” și totodată Președinte al ,,Ligii de tineret din Republica Moldova”. Voi încerca împreună cu Ion Curmei să găsim răspuns la câteva întrebări pentru a ajuta și inspira tinerii la început de cale.

Unda Liberă: Cum a fost începutul carierei dvs. și care au fost primii pași în sfera profesională?

ION CURMEI: Întodeauna punctul de pornire este mai greu ,însă eu am început cu pași mici și siguri. Într-adevăr au fost multe zile obositoare și nopți nedormite, dar privind acum în trecut pot spune că a meritat și de fapt nu a fost atât de complicat, chiar dacă pe moment părea foarte epuizant, am avut marele noroc să lucrez întotdeauna cu o echipă bună și puternică, iar acest lucru a fost un mare avantaj în sfera profesională.

Unda Liberă: Ce vă determină să rămâneți în fruntea afacerilor de succes și vă motivează să investiți în comunitatea noastră?

ION CURMEI: Mereu am fost o persoană deschisă spre noi cunoștințe, îmi place să învăț și să mă aflu în preajma persoanelor energice, inteligente care doresc să crească și să dezvolte ceva frumos. Această șansă mi-a oferit-o înființarea companiei care îmi dă oportunitatea să mă aflu alături de oameni harnici și totodată să implementez toate cunoștiințele obținute anterior în domeniul economic.

Unda Liberă: Știu că ați absolvit cu succes Academia de Studii Economice a Moldovei. În ce măsură v-au ajutat cunoștiințele obținute acolo și cum acestea v-au influențat în alegerea profesiei pe care astăzi o aveți?

ION CURMEI: Pentru mine Academia de Studii Economice nu este doar o Universitate unde obții cunoștiințe teoretice, dar este și un stil de viață. Țin minte că pe vremea când eram student atât eu, cât și ceilalți colegi nu învățam doar în timpul orelor, dar și după, pentru că eram cu adevărat orientați spre activități, domeniul afacerilor și cumva fiecare încerca să vândă, să cumpere și astfel obțineam și cunoștiințele practice, fapt care m-a influențat și m-a făcut să doresc să aplic toate aceste informații ulterior în propria companie.

Unda Liberă: Cum și unde a apărut dorința de a interacționa cu o comunitate mare de tineri constituită din elevi/studenți și de a înființa organizația pe care în 2010 ați numit-o Liga Națională a Tineretului?

ION CURMEI: Eu cred că fiecare om pe lângă viața profesională si cea personală, trebuie să aibă o activitate socială pentru a ajuta mediul în care se află. Nu mă refer neapărat la ajutorul oamenilor săraci și mai puțin norocoși, bineînțeles poți face și asta, dar atunci când ai posibilitatea să ajuți tineri care sunt oarecum dezorientați, tu îi îndrumi spre o dezvoltare corectă și asta are un dublu beneficiu, deoarece pe moment te inspiri din proces, dar totodată cu anii acești tineri aduc beneficii societății și dacă bunăstarea comunității crește atunci desigur și tu ca persoană te mândrești și beneficiezi direct din asta.

Unda Liberă: Ce sfaturi aveți pentru tinerii care sunt încă la început de drum si visează să înființeze o afacere?

ION CURMEI: Tinerii trebuie să fie curajoși, să învețe și să studieze bine domeniul în care ar dori să se implice. Un lucru foarte important este să fii individual,pentru că mulți tineri au tendința de a copia permanent pe cineva,astfel că dacă a inițiat colegul sau vecinul o afacere păi neapărat alt prieten deschide și el exact în același domeniu altă afacere și nu vrea să fie original. Consider acesta un lucru urât ,deoarece fiecare om are idei multe ,inovative și e păcat să nu-ți dezvolti propriile abilități, întrucât cei care copiază pe termen lung pierd în viață.

Unda Liberă: Știm că pandemia a afectat în mod deosebit domeniul turismului. În ce măsură a fost afectată agenția ,,Panda Tur’’ și pentru ce soluții optează în asemenea situații un bun lider pentru a depăși problemele?

ION CURMEI: Desigur am fost afectați destul de dur și deși am avut pierderi financiare enorme, am avut marele noroc de o echipă puternică alături de care am muncit zilnic și pot afirma că am revenit la normal, evitând mici probleme care mai persistă din cauza pandemiei.

Unda Liberă: Dacă ați putea începe totul de la zero, ce ați schimba sau ați face face diferit?

ION CURMEI: Vreau să zic că sunt recunoscător pentru fiecare greșeală comisă, pentru că în acest mod am învățat anumite lecții care în momentul de față mă ajută să iau anumite decizii corecte, să merg mai departe și să continui să învăț. Așadar, fiecare greșeală poate fi o investiție în tine daca nu te oprești la ea si dai mâinile în jos.

Unda Liberă: Care considerați că e arma cu care un tânăr ar trebui să pornească pe drumul vieții pentru a-și atinge scopurile mărețe?

ION CURMEI: Cunoștiințele. Pe mine mă bucură enorm că tinerii au început să citească mai mult, dacă acum 10 ani ei se orientau spre cluburi si baruri, acum deja pot combina distracția cu dezvoltarea personală. De asemenea, sfatul meu e să se concentreze pe domeniul pe care doresc să-l dezvolte, să citească și să se informeze, să înceteze cu textele și clipurile motivaționale, deoarece poți fi foarte motivat pe moment, dar daca nu ai cunoștiințele necesare în domeniu e inutil.

***Interviu realizat de Andreea Tcaciuc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.